Homeless Project @ Tokyo & Sendai

Alhamdulillah pada 28hb Mei lepas, IPIJ dengan kerjasama Muslim Care dan Malaysian Student Association Japan (MSAJ) telah berjaya mengadakan Homeless Project di sekitar Ueno Eki, Tokyo dan Sendai.

Semoga Allah membuka pintu-pintu hidayah kepada mereka melalui kerja-kerja dakwah yang telah dijalankan. Aminn.

13331077_1065469256824335_417559684615858886_n

[Homeless Project @ Tokyo : Apa Kata Peserta? #1]

“Last weekend, I got the opportunity to participate in a Homeless Project. Been wanting to do so since last year. Went there and my heart cried. Whenever we approached them, my kokoro (heart) aches so bad felt like spilling the dam of tears like 78393 times so I decided to record more and to pass food less.

Aih susah pulak nak teruskan in English, so jom la kita Manglish because we can. Luls. Back to the story, everytime I started to approach them, my heart sobs. Kadang-kadang rasa, siapa yg lebih kekurangan sebenarnya? Mungkin mereka tak ada kelapangan dari segi rezeki/rumah/makan/minum, kita(saya : Hiedayah) ni yg dah ada byk nikmat Allah bg, nikmat rumah, makan, pakaian, selimut, bantal, katil, toilet (ada washlet lak tu) tapi masih merungut? Apa je kita(saya : Hiedayah) dah buat sepanjang 22 tahun to make world a better place? Merungut? Melagha? Meroyan sebab belajar susah? Main phone 24/7? (Main phone boleh tp bukan 24/7 haha)

Sebenarnya, bila pergi jumpa mereka, rasanya mereka lebih banyak memberi daripada kami sendiri. Betapa mudahnya perkataan “Arigatou Gozaimasu” (Terima Kasih) meluncur dari mulut mereka membuatkan Hiedayah lagi laa rasa nak nangis. Kita(saya : Hiedayah) ni kalau dapat bangun pagi pun bukan nak baca doa bangun tidur pun (sebab dalam doa bangun tidur ada “Segala pugi bagi Allah” which means terima kasih. Kot.). Lagi satu, banyak betul mereka share pasal kehidupan, makna kehidupan, makna kebahagiaan walaupun ada juga kosong-kosong dlm hati mereka. Seriously rasa lagi byk menerima. Rasa cam apalah sangat yg aku dah buat tu.

And someone in that programme said, rather than studying/working,let’s put another goal to reach. Anything would do, you know yourself better tho.

Giving does not make you less tho. Bukan giving as in materially saja, maybe giving time, or even giving attention. So let’s give moaaaarrrrreee! (read: let’s give more).”

Norhiedayah binti Rosli,
Pelajar Tahun Dua,
Yamanashi University.

13244790_1065972966773964_7341411061935992828_n

[Homeless Project @ Tokyo : Apa Kata Peserta? #2]

“Homeless Project semalam (28 Mei) best,
walaupun penat tapi dapat belajar byk benda baru,tgok keadaan masyarakat Jepun,dapat sembang2 dgn pakcik2 ni. Banyak ibrah yg boleh kita ambil,thanks to IPIJ for organizing this project..皆,お疲れ様でした”

Nizan Elma binti Muaiini,
Pelajar Tahun Satu,
Gunma University.

 

Post Author: ipijteknologi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *